Kuchnia

Kuchnia

Duńska kuchnia zaskakuje, jest bogata w smaki, prosta i barwna. Oryginalna - nie przypomina wyrafinowanej kuchni francuskiej lub włoskiej - a opiera się raczej na prostych produktach, mięsach, wędlinach i dużej ilości warzyw. Duńczycy nie należą do wylewnych narodowości ale bardzo lubią spotykać się w gronie znajomych i przyjaciół w restauracjach albo w domach gdzie wspólnie przygotowują posiłki.

To przecież właśnie duńskie słówko “hygge” opisuje m.in. czas spędzony z rodziną czy przyjaciółmi przy posiłku, w miłej przytulnej atmosferze.

Co należy do najbardziej znanych i popularnych potraw duńskich?

Sklep

Smorrebrod

Narodowa Duńska potrawa w postaci kanapki z razowego chleba z pastą sporządzoną ze zmielonej wątroby, słoniny oraz cebuli, z dodatkiem sosu majonezowego i tatarskiego. Obecnie sposób przyrządzania znacznie różni się od klasycznej receptury. Wymogi stawiane zdrowej żywności czy dostosowywanie się do panującej mody wymusiły na kanapce pewnego rodzaju modyfikacje w stylu grubszego chleba czy zmniejszenie ilości masła i sosów aby nie "zagłuszały" one smaku innych składników.

Jedną z najstarszych kompozycji kanapki składającą się z pasztetu, galaretki, słonego mięsa oraz cebulowych krążków jest "Dyrlegens Natmad" której korzenie sięgają lat osiemdziesiątych XIX w.

Śledź

Ten rybny przysmak jest integralną częścią prawdziwego duńskiego obiadu. Zasiadając do stołu, zwykle zaczyna się od śledzia w jakiejkolwiek postaci. W przeszłości potrawę tą podawano z roztartymi ziarnami pszenicy bądź jęczmienia. W restauracjach takich jak "De 5 Stauerne" (w Ronne, na Bornholmie) możemy skosztować śledzia z koperkiem czy też w sałatce warzywnej lub podawanego razem z marakują, w sosie pomidorowym lub curry albo zasmażanego śledzia wędzonego. Natomiast restauracja "Sortebro Kro" w Odense specjalizuje się w podawaniu tej ryby w szafranie z dodatkiem włoskiego kopru. Z najlepszych potraw ze śledzia (śledzie Pani Ruth) słynie wyspa Christiansø położona niedaleko Bornholmu. Przepisy na peklowanie tych ryb są owiane tajemnicą, która była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Będąc tam warto odwiedzić wytwórnię, gdzie będziemy mogli dokonać zakupu legendarnych śledzi i po powrocie do domu przypomnieć sobie smak wakacji.

Wędzony ser

Niezwykle popularnym serem, obok zagranicznych, jest typowy duński ser wędzony, którego odmiana pochodząca z Fonii - cieszy się on największym uznaniem. Wytwarza się go w wędzarniach na słomie z owsa, którą tnie się w określony sposób niwelując tym samym ryzyko jej pękania, co wpływa negatywnie na cały proces wędzenia. Ser zostawia się tam na tylko 30 sekund aby nadać mu specyficzny posmak a następnie wyjmuje.

Piwo

Liczne browary w Danii, obok wytwarzanych klasycznych trunków, eksperymentują z produkcją tego złocistego napoju uzyskując niejednokrotnie ciekawe wyniki, z którymi można zapoznać się w restauracjach bądź w samych browarach. Porse Guld z Thisted Bryghus produkuje piwo według starożytnej receptury w oparciu o bagienny mirt rosnący na jutlandzkich wrzosowiskach.

Znany Carlsberg do swojej oferty włączył piwo Abbey Ale o smaku czekolady w połączeniu z pomarańczą, morelą i anyżem. Warto zwiedzić browar w Aalborgaarden, który wybudowano w 1570 roku. Można poczuć się jak Wikingowie kosztując tamtejszego piwa jęczmiennego, które ważone jest w klasycznych drewnianych kadziach. Będąc w Kopenhadze warto zwiedzić browar Carlsberg, w którym po zapoznaniu się z historią browaru na odwiedzających czeka degustacja bursztynowego trunku.

Piwo jest także nieodłącznym elementem potraw ze śledzia, dlatego zasiadając do prawdziwej duńskiej uczty natrafimy zarówno na śledzia jak i piwo.

Dania mięsne

Kotleciki mielone o nazwie frikadelle. Przyrządzane są z mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub z mięs mieszanych. Podaje się je z jajkiem sadzonym lub przygotowuje podobnie do dobrze nam znanych kotletów mielonych. Można je serwować na zimno lub na gorąco.

Duński pasztet na gorąco to również bardzo popularne danie - Leverpostej przygotowywane z wątróbki, boczku, smalcu i cebuli. Podawany ze smażonymi pieczarkami. Serwowany jest przede wszystkim w okolicy świąt Bożego Narodzenia.

Schab pieczony ze skórką to jedna z najbardziej charakterystycznych duńskich potraw, podawany w okolicach świąt Bożego Narodzenia ale nie tylko. Flaskesteg to schab pieczony w całości, ze skórą która została nacięta w paski. I to właściwie cały jej sekret, dobrze wypieczona skórka która nadaje mięsu soczystości a sama jest krucha i aromatyczna.

Jakich potraw warto spróbować w Danii?

Oprócz tych wyżej wymienionych, ciekawostką, właściwie nieznaną u nas jest ryż z migdałami, bitą śmietaną i sosem czereśniowym. Podawany tylko w czasie kolacji wigilijnej. Wg tradycji - ten komu uda się trafić na migdał w deserze będzie miał szczęście i powodzenie przez kolejny rok.